fakoi-epafisΟ κερατόκωνος, εκτός από τη χρήση γυαλιών, μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλά διαφορετικά σχέδια φακών επαφής. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο που να είναι κατάλληλο για κάθε τύπο ή στάδιο του κερατόκωνου. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σταθμίζονται προσεκτικά για να βρεθεί ο φακός ο οποίος θα προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό οπτικής οξύτητας, άνεσης και υγείας του κερατοειδούς. Οι φακοί επαφής παρέχουν ομαλή διαθλαστική επιφάνεια πάνω από τον κώνο. Η πρόοδος, τόσο στο σχεδιασμό των φακών όσο και των υλικών, έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με κερατόκωνο που μπορούν να φορούν φακούς επαφής χωρίς προβλήματα εφαρμογής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθοι τύποι φακών επαφής:

Μαλακοί αεροδιαπερατοί φακοί επαφής με ευρεία διάμετρο (9,7 mm).
Ασφαιρικοί φακοί για μέσους σαν θηλή κώνους.
Μικροί σφιχτοί φακοί επαφής για ήπιους μέχρι εκσεσημασμένους όμοιους με θηλή κώνους.
Ειδικά σχεδιασμένοι φακοί για ωοειδείς και σφαιρικούς ανώμαλους κώνους, όπου οι συνήθεις σφαιρικοί έχουν αποτύχει.
Ημίσκληροι φακοί υψηλής διαπερατότητας συμβατικού, ασφαιρικού και κερατοκωνικού σχεδιασμού.
Αεροδιαπερατοί προσχεδιασμένοι σκληρικοί φακοί, μπορεί να δοκιμασθούν σε εξαιρετικά παραμορφωμένους κερατοειδείς.

aerodiaperastoi-fakoi-epafi
Υβριδικοί φακοί επαφής οι οποίοι επιτυγχάνουν το συνδυασμό ενός σκληρικού φακού στο κέντρο και ενός πιο μαλακού στη περιφέρεια προσφέροντας περισσότερη άνεση.
yvridiki-fakoi-epafis

Η τεχνολογία στην κατασκευή των φακών αυτών συνεχώς προοδεύει και δίνει ικανοποιητική και μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα όρασης πολλών ασθενών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι φακοί επαφής ενώ βελτιώνουν την όραση δεν θεραπεύουν τον κερατόκωνο. Αντίθετα αν ο φακός δεν έχει καλή εφαρμογή και δημιουργεί ενόχληση και ερυθρότητα όπως και κάθε άλλος μηχανικός τραυματισμός πιθανολογείται ως προδιαθεσικός παράγοντας επιδείνωσης του κερατόκωνου.

COM_CONTENT_TAGS

 

 

eksoplismos