Φυσιολογική Όραση Όραση με Καταρράκτη
Ο καταρράκτης είναι μέρος του φαινομένου της γήρανσης του οφθαλμού και μια από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασής μας μετά από κάποια ηλικία . Ολοι οι άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία εμφανίζουν μια θόλωση του φακού. Για τον καταρράκτη δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση παρά μόνο η χειρουργική, όταν υπάρχει ένδειξη. Η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι η πλέον συχνή και τείνει να γίνει διαδικασία ρουτίνας στο χώρο της Χειρουργικής Οφθαλμολογίας.
Αιτιολογία.
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Ο φυσικός φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα, έχει το μέγεθος φακής και φυσιολογικά είναι διαυγής.
Δεν προλαμβάνεται ούτε θεραπεύεται με φάρμακα.
Είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και συνήθως παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας.
Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, ορισμένες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, φλεγμονές του ματιού κ.τ.λ) ή φάρμακα όπως η χρόνια χρήση κορτιζόνης.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί και ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).
Ποιά είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Θάμπωμα με προοδευτική μείωση της όρασης για μακριά ή για κοντά.
Η όραση γίνεται ολοένα και λιγότερο σαφής.
Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα.
Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων.
Εντονη ενόχληση στον ήλιο.
Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:
Οδήγηση, ειδικά το βράδυ ή σε πολύ δυνατό φως.
Διάβασμα ή παρακολούθηση τηλεόρασης (Σε ορισμένες περιπτώσεις, στα αρχικά στάδια μερικών τύπων καταρράκτη, το διάβασμα επιτυγχάνεται χωρίς γυαλιά=”δεύτερη όραση”).
Ράψιμο ή άλλες ασχολίες που απαιτούν λεπτομερή παρατήρηση των αντικειμένων.
Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;
Η επέμβαση μπορεί να αποφασιστεί, όταν ο καταρράκτης αρχίζει να προκαλεί τέτοια ενόχληση στην ποιότητα της όρασης, με συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, τηλεόραση). Βασιζόμενοι στα συμπτώματά σας, εσείς και ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσετε από κοινού, για το πότε θα γίνει η επέμβαση. Δεν είναι πλέον αλήθεια ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι 'ώριμος' για ν'αφαιρεθεί. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές (φακοθρυψία) αυτή η αντίληψη αποτελεί πλέον παρελθόν. Αντιθέτως, μάλιστα, η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη, κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και μπορεί να περικλείει κάποιες επιπλοκές κατά την διάρκεια της.
Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον καταρράκτη και για την αποκατάσταση της όρασης με επέμβαση καταρράκτη.
Οphthalmological Research Center
Βασιλίσσης Σοφίας 64, 3ος-6ος όροφος
Τηλ: 210 7295000
Fax: 210 3622245
info@eyeclinic.com.gr